Prei

Prei is een groente, en dit zegt eigenlijk direct al alles over de mate waarin dit product gezond voor je is. De prei behoort tot de uienfamilie en is in twee soorten te verkrijgen in de supermarkt, namelijk in de biologische vorm en in de vorm met Milieukeur. De groente heeft niet veel te maken met klimaatbelasting, omdat het voornamelijk uit Nederland komt. Prei komt uitsluitend uit de grond en wordt niet in kassen verbouwd. Er zijn wel ook preien die uit andere landen worden geïmporteerd, zoals uit Marokko en Spanje. Prei kan het hele jaar door worden gekocht in de supermarkt.

De zomer- en de winterprei

Het hele jaar door ligt de prei in de winkel en deze ziet er eigenlijk altijd wel hetzelfde uit. Toch kennen we de zomerprei en de winterprei. De zomerprei is dun en slap vergeleken met de winterprei, die juist relatief dik en erg stevig is. Prei behoort tot de weinige groenten die van nature vetten bevatten. Daarnaast bevat prei veel voedingsstoffen en vezels en zijn er bijzonder weinig calorieën in te vinden. Prei kan thuis in de koelkast worden bewaard. De gemiddelde prei is dan tot maximaal drie weken houdbaar.

 

Manieren van bereiden

Prei kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. De hele prei is eetbaar, dus zowel het donkergroene deel als het lichtgroene deel. Voor rauw gebruik wordt de prei meestal in ringen gesneden om rauw in ovenschotels of roerbakgerechten te verwerken. De prei kan ook worden gekookt. De kooktijd is tien minuten.

 

Licht pittig

Zeker in de rauwe vorm kan de prei licht pittig zijn. Hierdoor geven preiringen aan aangename smaak aan bijvoorbeeld salades. Prei wordt ook wel gebruikt om een licht pittige smaak te geven aan belegde broodjes, zoals ook broodjes gezond. In Nederland wordt prei het meest gebruikt als onderdeel van een ander gerecht, zoals onder meer in maaltijdsalades, pastasauzen, preischotels, ovenschotels en roerbakgerechten met rijst. Ook in bami en nasi zien we de prei vaak terugkomen.


Laat een reactie achter

De volgende HTML tags and attributes kunnen gebruikt worden: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Reclame

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2016 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: